Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gratis lokvallen en fuiken voor Aziatische hoornaars in Laakdal

Het Laakdalse gemeentebestuur heeft beslist om 100 lokvallen en fuiken voor het vangen van de Aziatische hoornaar aan te kopen bij het Vlaams Bijeninstituut. Deze zullen gratis verdeeld worden binnen de gemeente.

De brandweer komt de nesten ook gratis verwijderen!“ Deze wespensoort is schadelijk voor onze lokale fauna en flora”, weet Klimaatschepen Benny Smets. “Ze staan daarom ook op de lijst van ‘zorgwekkende invasieve exoten’ van de Europese Unie.”

De Aziatische hoornaar wint steeds meer terrein. De agressieve wespensoort voedt zich met verschillende insecten en verstoort zo de biodiversiteit. Daarnaast staan zij ook bekend om hun agressief gedrag bij het verdedigen van hun nest. Ook in Laakdal worden regelmatig meldingen gemaakt. Tot dusver heeft Laakdal enkel ingezet op communicatie rond de problematiek. “Aangezien dit probleem aanhoudt en zich zelfs uitbreidt besloot de gemeente in functie van de veiligstelling van de biodiversiteit en gewassen actie te ondernemen door het gratis verdelen van lokvallen of fuiken. De inwoners kunnen deze aanvragen maar er zullen ook lokvallen op strategische momenten (in het voorjaar bij het bouwen van de nesten en in het najaar als ze een plaats zoeken om te overwinteren) geplaatst worden. De brandweer komt de nesten bovendien ook gratis verwijderen.”, aldus Benny.

Laakdal is tevens lid geworden van het Vlaams Bijeninstituut die infoavonden organiseert en de gemeente bijstaat in de bestrijding van de hoornaars. Om de verspreiding van de Aziatische hoornaars in kaart te brengen, wordt gevraagd om elke waarneming van het insect online te melden via www.vespawatch.be.

Deel dit artikel